Våren, og spesielt mai, er en spennende tid for torskefiske, men mange lurer på hvordan været påvirker torskeaktiviteten. Flere studier har vist at klimaendringer betydelig påvirker marine økosystemer, inkludert torskebestander. Økningen i havtemperaturer og marine hetebølger, som har blitt mer vanlig de siste tiårene, fører til endringer i torskenes geografiske distribusjon og tilgjengelighet.
Forskning indikerer at torsken kan migrere til kaldere, dypere vann eller nordligere breddegrader i søken etter optimale leveforhold, som igjen kan påvirke hvor og når man kan fiske etter dem [oai_citation:1,
Climate change and fishing | Marine Stewardship Council
](https://www.msc.org/what-we-are-doing/oceans-at-risk/climate-change-and-fishing) [oai_citation:2,Frontiers | End Overfishing and Increase the Resilience of the Ocean to Climate Change](https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmars.2020.00523/full). For fiskere betyr dette at tradisjonelle fiskeplasser kanskje ikke lenger er like produktive, og nye områder kan åpne seg. Dette stiller krav til kontinuerlig tilpasning og oppdatering av fiskestrategier for å opprettholde bærekraftig fiske og beskytte torskebestandene.
I tillegg til temperatur, kan andre værfaktorer som vind og strømforhold også påvirke torskenes oppførsel og spredning, særlig i deres gyteperioder. Torsken er kjent for å samle seg i store, tette grupper for å gyte, og endringer i miljøforhold kan forstyrre disse mønstrene, noe som kan ha direkte konsekvenser for reproduksjonssuksessen.
Det er viktig for fiskere å være oppmerksomme på disse endringene og tilpasse fiskemetodene deretter. Ved å bruke bærekraftige fiskemetoder og følge vitenskapelige råd kan man hjelpe til med å sikre at torskebestandene forvaltes på en måte som tar hensyn til både økologiske og økonomiske faktorer i lys av klimaendringene [oai_citation:3,
Climate change and fishing | Marine Stewardship Council
](https://www.msc.org/what-we-are-doing/oceans-at-risk/climate-change-and-fishing).
